Gyógyszerinformáció

OGYEI logo hiv

Egészségvédelem


Elérhetőségeink

Kapcsolat velünk

LX Line Partner Patika

 

Látogatott oldalak...

Oldalletöltések száma: 1907020

Cegadatok X


Amit a homeopátiáról tudni illik...
Mi is az a homeopátiás szer? A homeopátiás gyógyszer alkalmazása a leggyakrabban azt jelenti, hogy a betegnek gyenge vagy végtelenül kicsi (infinitezimális) adagban adunk egy hatóanyagot, amely egy egészséges szervezetben a páciens aktuális tüneteivel megegyező tüneteket váltja ki.

 

Milyen gyorsan hatnak a homeopátiás gyógyszerek? A heveny lefolyású (akut) betegségek esetében a homeopátiás gyógyszerek gyorsan fejtik ki jótékony hatásukat. Ugyanakkor hatékonyan alkalmazhatók a krónikus betegségek gyógyításakor is, amikor is azon a területen fejtik ki a hatásukat, ahol a beteg tünetei jelentkeznek.

 

Milyen orvoshoz kell fordulnom, ha homeopátiás szerek felírására van szükségem? Homeopata orvossal való konzultációra van szüksége, aki az orvosi egyetem elvégzése után tovább képezte magát homeopata tanulmányok folytatásával, így szakértelemre tett szert a homeopátiás gyógyszerek felírása területén. Tehát a homeopata orvos az, aki az Ön problémájára a legmegfelelőbb kezelést képes kiválasztani.

 


Igénybe vehetünk-e párhuzamosan homeopátiás és allopátiás kezelést? Nem ellenjavalt a homeopátiás és allopátiás szerek egyidejű alkalmazása. Ajánlott azonban, hogy kérje ki hozzáértő orvosának vagy gyógyszerészének a véleményét ebben a kérdésben. Forduljon hozzájuk bizalommal!

 

 

 

Hol juthatok hozzá homeopátiás gyógyszerekhez? A BOIRON homeopátiás gyógyszerek kizárólag gyógyszertárakban kaphatók.

Milyen kiszerelésben vannak a homeopátiás szerek? Alapvetően a homeopátiás szereknek többféle kiszerelése létezik, például a golyócskákat tartalmazó tubus vagy szirup és tabletta. Az adagolásban kövesse orvosa utasításait! A golyócskákból egyszerre általában ötöt kell bevenni.

 

 

 

Miért ilyen a tubus? A BOIRON Laboratórium által forgalmazott homeopátiás gyógyszert (golyócskákat) törhetetlen anyagú, semleges kémiai hatású tubusba csomagolják. A tubus anyagánál és jellegénél fogva tökéletesen megvédi a gyógyszert minden külső hatástól.

 

 

 

Golyócskaszámláló - A BOIRON Laboratórium praktikus golyócskaszámlálóval látta el ezeket a tubusokat. A beépített adagoló révén elkerülhető, hogy a golyócskákat kézzel érintsük, a bőrön lévő anyagok (pl. szappan) ugyanis módosíthatják hatásukat.

 

 

 

Különböző hígítások — eltérő színű tubusokban
További segítséget nyújt, hogy a BOIRON a különböző hígításokat eltérő színű tubusokban forgalmazza. A hazánkban kapható és leggyakrabban használt 5 CH potenciát zöld, a 9 CH-t kék, a 15 CH-t narancssárga, a 30 CH-t pedig mályva színű tubusba csomagolják. Ezáltal biztosan elkerülhető a különböző potenciák összecserélése. Több infó: Tubusok használata

Ilyen kiváló minőségű, golyócskaszámlálós tubusos, szabadalmaztatott kiszerelést csak a BOIRON használ Magyarországon.

 

 

 

Miért van a homeopátiás szereknek latin elnevezésük? A homeopátiás szerek latin neve megfelel az előállításukhoz felhasznált fő alapanyag botanikában, zoológiában vagy ásványtanban használatos, nemzetközileg ismert, tudományos elnevezésének.

A latin névnek köszönhető, hogy a homeopátiás szerek nemzetközi elnevezése minden országban azonos.

 • 9 C: a hígítás mértéke, a gyógyszert 9 alkalommal hígították az őstinktúrából kezdve, hogy elérje a százszoros arányt.
 • H: Hahnemann-i hígítás, a hígítás készítési módja, amit dr. Hahnemann fejlesztett ki.

A hígítások minek felelnek meg? Ha Ön homeopátiás orvossal konzultált, ő nagy gondossággal választotta ki a hígítás mértékét, ezért ajánlott, hogy megtartsa a szer szedésére vonatkozó előírásokat. Az orvosok általában az alábbi hígításokat alkalmazzák a praxisukban:

 • 4 vagy 5 CH-s hígítás a helyi tünetek kezelésére (pl. kiütés, enyhe napszúrás, gyomorégés)
 • 7 vagy 9 CH általános vagy funkcionális tünetek kezelésére (pl. görcs, rándulás, fejfájás, végtagfájdalom)
 • 15 vagy 30 CH magatartásbeli tünetek kezelésére, illetve krónikus betegségek esetén (pl. stresszel kapcsolatos tünetek)
 

Miért nem mellékelnek betegtájékoztatót a homeopátiás szerekhez? A homeopátiában nem létezik egységesen előírt adagolási mennyiség. A homeopata orvos írja elő a gyógyszer szedésének gyakoriságát és időtartamát, amely minden beteg esetében különböző lehet. Ugyanazt a gyógyszert felírhatja a homeopata orvos lényegesen eltérő betegségek kezelésére is.

 

 

 

Mikor szedjem be a homeopátiás gyógyszert?

 
 • Ajánlatos, hogy semmilyen erős íz ne legyen érezhető a szájban a gyógyszer bevételekor. Tehát, jobb, ha étkezések között vesszük be a gyógyszert.
 • Kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől a szer alkalmazásával kapcsolatosan!

A homeopátiás szerek szedésének szabályai

 • A homeopátiás szerek leggyakrabban golyó, néha tabletta vagy szirup kiszerelésűek.
 • A gyógyszerek a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel, ezért a golyókat és tablettákat el kell szopogatni.
 • A golyócskák bevétele előtt és után legalább fél óráig nem szabad enni, inni, erős aromájú anyagokat használni (kávé, tea, dohányzás) hogy a nyálkahártya tiszta legyen.
 • A mentol és egyéb illóolajok is csökkentik a homeopátiás szerek hatását, a mentoltartalmú fogkrémeket és rágógumikat kerülni kell. (Helyette alkalmazhat Homeodent homeopátiás szerek mellé ajánlott fogkrémet!)
 • A homeopátiás szerek adagolása nem függ sem kortól, sem testtömegtől. Az egyszeri adag 5 golyócska.
 

Hol találhatok homeopata orvost, aki homeopátiás gyógyszert írhat fel számomra? Létezik egy olyan homeopátiás internetes oldal, melyet figyelmébe ajánlunk, ahol megtalálja azon orvosok elérhetőségét, akik homeopátiás gyógyszert írhatnak fel Ön számára.

Homeopátiás szerrel gyógyítható-e a rák? Rákos megbetegedésre nem létezik homeopátiás kezelési mód. Homeopátiával azonban elérhetjük, hogy a kemoterápia és/vagy a sugárkezelés egyes nem kívánatos mellékhatásait csökkentsük.

 

 

 

Lehet kizárólag homeopátiával kezelni magunkat? Bizonyos esetekben (pl. futó, gyakori betegségek esetén) a homeopátiás öngyógyítás — a gyógyszerész tanácsaira támaszkodva — elégséges lehet, mivel a homeopátiás kezelés megbízható, gyors és a körülményekhez igazított megoldást nyújt. Ha azonban a tünetek tartósan fennállnak, ajánlatos orvoshoz fordulni, hogy pontos diagnózist állítson fel, és egyénre szabott kezelést szabjon meg.

 

 

 

Veszélyes-e a homeopátiás kezelés a terhes nők számára? Nem. A homeopátiás szerek semmilyen mérgező (toxikus) vegyi anyagot nem tartalmaznak. Nincs ellenjavallatuk, sem gyógyszerkölcsönhatás, sem mellékhatás nem léphet fel. Tehát a gyermeket váró nők biztonságosan kezelhetik magukat homeopátiás szerrel, nincs ismert kockázat sem önmaguk, sem a gyermekük számára. Ugyanakkor javasoljuk, hogy konzultáljon ez ügyben is orvosával vagy gyógyszerészével!

 

 

 

Csecsemőnek, kisgyereknek hogyan adagolhatók/adhatók a homeopátiás szerek? Csecsemőnek vagy kisgyermeknek kevés vízben feloldva adhatja a homeopátiás szereket, cumisüvegbe vagy pohárba öntve, melegítés vagy forralás nélkül (!). Fontos, hogy a már feloldott szer nem tárolható másnapig, akkor új adagot kell készíteni!

 

 

 

Lehet-e kézzel vagy ujjal érinteni a golyócskákat? Higiéniai szempontból — mint minden más gyógyszer esetében — a homeopátiás szereknél sem ajánlatos a gyógyszer kézzel való érintése. A Boiron azonban egyedülálló módon, háromszoros impregnálással készíti a homeopátiás golyócskákat, tehát még a kézzel való érintkezés sem változtat a gyógyszer hatékonyságán.

 

 

 

Kezelhetjük az állatokat is homeopátiával? Több mint 150 éve alkalmazzák a homeopátiát házi-, tenyész- és versenyállatok gyógyítására, de még vadállatok állatorvosi ellátásában is kialakult gyakorlata van. Egyre több állattenyésztő és állatbarát fordul a szelíd gyógymódhoz a beteg állatok meggyógyítása céljából. A homeopátiás szer lehetővé teszi, hogy hatékonyan, mérgező vegyületek szervezetbe kerülési lehetőségének kizárásával, a hozzászokás kockázata nélkül kezelhessük az állatot.

Van-e cukor a homeopátiás szerekben?
A homeopátiás golyócskákat szacharózzal (nádcukor) és laktózzal (tejcukor) készítik. 5 golyócska napi 4 alkalommal adagolva (20 golyócska) összesen 1 gramm cukrot tartalmaz, ami 1 szem kockacukor 1/5-ének felel meg.

 

 

 

Van-e a homeopátiás szereknek alkoholtartalma? A homeopátiás őstinktúrák alkoholt is tartalmaznak — ugyanúgy, mint a cseppek vagy szirupok, melyek alkoholos oldattal készülnek. 100 csepp 65%-os őstinktúra 1,026 gramm etanolt tartalmaz (összehasonlításként: egy pohár 12 fokos bor 9,5 gramm alkoholt tartalmaz).

 

 

 

Van-e a homeopátiás szereknek lejárati dátuma? A homeopátiás szerek szavatossága 5 évre szól.

A homeopátiás termékek

 • A ma alkalmazott és felírt homeopátiás szerek Hahnemann és a többi nagy előd által készített gyógyszerek megfelelői.
 • A homeopátiás szerek elkészítését, a kiinduló anyagokat és a belőlük előállított gyógyszerformák minőségét számos ország saját hivatalos gyógyszerkönyvében szabályozta.
 • A gyógyszerkönyvek nemzetközileg elismertek, ezért azokban az országok is szabványgyűjteményként használják őket, amelyekben nincs homeopátiás gyógyszerkönyv.

A törzskönyvezés és a forgalomba hozatal engedélyezése a belső jogszabályok szerint történik. Az Európai Gyógyszerkönyv alkalmazása Magyarországon kötelező. A német (Homöopathisches Arztneibuch 'HAB') és a francia (Pharmacopée Francaise X 'Ph.Fr.X') nemzeti gyógyszerkönyvek, mint fontos szakirodalmak kerülnek figyelembe vételre.

Itthon a homeopátiás szerek a gyógyszerek termékkörébe tartoznak, ezért a forgalomba hozatal engedélyezési eljárása megfelel a gyógyszertörzskönyvezésről szóló hatályos jogszabályoknak.

A homeopátiás szerek készítése
A homeopátiás szerek készítése a Hahnemann-i hagyományok tiszteletét és követését összeköti az élenjáró technológiával, lehetővé teszi számunkra, hogy optimalizáljuk homeopátiás készítményeink megbízhatóságát.

A homeopátiás szerek minőségét és megbízhatóságát az alábbiakban felsorolt tényezők garantálják:

 • a felhasznált nyersanyagok kiválasztása megfelel a legszigorúbb gyógyszerészeti szabályoknak és a homeopátia hagyományainak;
 • az európai, a francia és az amerikai gyógyszerészeti szabályzatok, gyógyszerkönyvek követelményeinek figyelembevétele (Francia Gyógyszerbiztonsági Felügyeletet Ellátó Hivatal — Agence Française de Sécurité Sanitaire des Produits de Santé; az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal — Food and Drug Administration; Pharmacopoeias stb.);
 • különlegesen kiképzett személyzet által szigorúan ellenőrzött gyártási folyamatok.

Gyógyszerészek, vegyészek és botanikusok csoportja multidiszciplináris ismeretek birtokában biztosítja a homeopátiás gyógyszerek gyártásának folyamatos felügyeletét és ellenőrzését.

Egy link segítségével a laboratóriumunkban alkalmazott gyógyszer-előállítási folyamatokról részletesebben olvashat.

A tünettantól a klinikai képig
A homeopátia alkalmazása magában foglalja a mindenre kiterjedő klinikai megfigyelést. Ezen alatt az alábbiakat értjük:

 • a tünettant, mely rávezet a diagnózisra, és a beteg egyéni reakcióinak figyelembevételét, ami meghatározza az alkati kezelést;
 • ezen tüneteknek a csoportosítását — legyenek akár objektívek, szubjektívek vagy magatartásbeliek —, melyek eredményeként átfogó klinikai képet kapunk.

Mikor írhat fel az orvos homeopátiás gyógyszert a betegnek? A páciens vizsgálatakor — a tünetek és a klinikai vizsgálatok eredményeinek ismeretében — a diagnózis felállítható, és a beteg egyéni reakciómódja meghatározható. A homeopátiás szerek hatásosságát a páciens egyéni reakciója nagymértékben meghatározza. Ezt alátámasztják az objektív klinikai vizsgálatok és a betegek gyógyulásának követése során kapott visszajelzések.

Ezek a tények az esetek többségében a hagyományos, allopátiás kezelés alkalmával figyelmen kívül maradnak.

Éppen ezek a szisztematikusan figyelembe vett egyéni jellemzők azok, melyek jelentősek, így nem szabad figyelmen kívül hagyni őket a homeopátiás szerek felírásakor.

Ennek megfelelően a homeopata orvos figyelembe veszi a beteg:

 • fizikai tüneteit;
 • funkcionális tüneteit;
 • magatartásbeli zavarait.

Homeopátiás gyógyszerek és homeopátiás szerek

 • Sémaszerűen homeopátiás gyógyszereket és homeopátiás szereket különböztetünk meg.
 • A tüneti problémákra alkalmazott homeopátiás gyógyszerek egy meghatározott tünetegyüttesnek felelnek meg.
 • A homeopátia számos fizikai, funkcionális vagy magatartásbeli jellegzetességre adható: több tünetre együtt fejti ki hatását; lehetővé teszi, hogy a páciens állapota egészében javuljon.
 • Önállóan alkalmazva vagy allopátiás szerekkel együtt
 • Homeopátiás gyógyszereket önállóan is alkalmazhatunk, vagy társíthatunk allopátiás szerekkel, közöttük ugyanis gyógyszerkölcsönhatás (interakció) nem létezik.

Ezek a szerek nem tartalmaznak kémiai eredetű méreganyagokat, és mellékhatás-mentesen használhatók.

 

 

 

 

Forrás: Boiron